Jajka

  • Drukuj

TYGODNIK MAPY ZDROWIA

Nie wszystko, co słyszałeś o jajku, jest prawdą. Dziś powiem, co jest.

Jajo to jeden z najbardziej pożywnych produktów zwierzęcych, który nie jest mięsem… ale pod warunkiem, że zjesz całe: biało i żółtko.

Zjedz trzy żółtka, a zapewnisz sobie: witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminy z grupy B… 10 gram białka wysokiej jakości… garść minerałów: trochę wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku, selenu, sporo fosforu i kwasów tłuszczowych Omega-6.

Wszystko są to składniki, których Twoje ciało potrzebuje.

Ale . . . prawdopodobnie martwi Cię ilość cholesterolu w jajach oraz ilość tłuszczy (na przykład żółtko to w 75% tłuszcze nasycone).

Jeśli z powyższego powodu odmawiasz sobie jaj, pragnę Cię wyzwolić z tego ograniczenia. Nie masz co się bać cholesterolu. Nie masz co się bać tłuszczy.

Jeśli słyszałeś, że cholesterol z jaj i tłuszcze szkodzą, to wciąż żyjesz w XX wieku. Nauka już potwierdziła, że cholesterol nie jest taki zły, jak go malują. A tłuszcze – wcale Cię nie pogrubią. Są to wszystko stare mity.

MIT #1:
Cholesterol z jaj podnosi poziom
cholesterolu we krwi

Szwedzki doktor medycyny, Uffe Ravnskov, zrobił kiedyś eksperyment: jadł codziennie jaja i mierzył poziom cholesterolu we krwi:

Odblokuj obrazki, aby zobaczyć tabelę z danymi.

Nawet przyjmując 15% tolerancji błędu, ośmiokrotnie większe spożycie cholesterolu nie podniosło jego poziomu we krwi. Czemu?

Bo im mniej cholesterolu jesz, tym więcej wątroba go wytwarza. Im więcej zjesz, tym mniej wątroba go wytwarza – według potrzeb. Tak mówią podręczniki z fizjologii człowieka, z których uczą się lekarze.

MIT #2:
Tłuszcz prowadzi do otyłości

Aj, fałsz! Tłuszcz, który jemy . . . nie jest tłuszczem, który odkłada się na przykład na brzuchu czy w biodrach.

Nie istnieje biologiczny mechanizm, który na to pozwala. Innymi słowy, tłuszcz nie bierze się z tłuszczu. Organizm używa go jako podstawowe źródło energii. [Textbok of Medical Physiology, strona 843]

Oczywiście wszystko w nadmiarze szkodzi, ale nagonka, jaką rozpętano na tłuszcze, oczywiście te naturalne, to nieporozumienie.

Jak mówiłem, wiele powszechnych przekonań jest błędna. Ludzie nie rozumieją, jak działa człowiek. Dlatego nie potrafią wyzdrowieć. Schudnąć. Zbić ciśnienia. Wyrównać cholesterolu i trójglicerydów.

Zrozumienie podstaw jest kluczem do wolności od chorób. A jeśli zdrowie jest dla kogoś szczęściem, to zrozumienie podstaw jest kluczem do szczęścia.

O tych ważnych podstawach regularnie piszę w moim biuletynie. Jeśli jeszcze nie czytasz, zapraszam po numer startowy:

www.BiuletynZdrowia.pl >>

Ściskam
łukasz D. King

reporter Mapy Zdrowia