Kontakt
00-891 Warszawa
ul. Chłodna 3
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
NIP 527-23-12-733
KRS 0000159843
REGON 016400767
Mapy zdrowia.
-
Łukasz D. King,
Reporter Mapy Zdrowia
07/04/2014, godzina 07:36
Telefon do biura: 22-297-00-09100% naturalny sok . . .
Hmm, czy faktycznie?
Słowo naturalny to najbardziej nadużywane słowo w przemyśle spożywczym. A to dlatego, że często naturalne wcale nie znaczy naturalne.
Tyczy się to SZCZEGÓLNIE soku . . . z pomarańczy.
I gdybym był Tobą, od dziś sam wyciskałbym sobie pomarańcze, zamiast kupować sok w kartoniku.
Wyjaśnię dlaczego.
Najpierw maszyny przemysłowe wyciskają z pomarańczy sok do zbiornika. Potem wysysają z soku całe powietrze. Następnie pokrywają sok warstwą azotu w celu zakonserwowania go.
Tak zakonserwowany sok â zanim trafi do kartonika, a potem do sklepu, a potem do Ciebie â może siedzieć w zbiorniku rok, czasem dłużej.
No i sprawa dodatków: do każdego soku z pomarańczy dodaje się polepszacze smaku i aromaty, aby smakował i pachniał tak, jak się tego spodziewamy po pomarańczy. Bez względu na to, czy na kartoniku pisze 100% naturalny.
Już pomijając proces pasteryzacji, który zabija wszelkie enzymy â podstawę życia… i tym samym wydłuża okres trwałości. Sok pozbawiony enzymów karmi patogeny w jelitach. Z tych powodów wolę robić WŁASNY sok.
Oto niezwykle złożony, niezwykle wyszukany proces:
1. Najpierw wyciskam sok z 5 pomarańczy.
2. Potem dodaję trochę wody gazowanej, aby polepszyć smak.
3. Wsio! Wychylam.
Proste jak dębowa laska dziadka Euzebiusza.
Jeśli taki sok chcesz wzbogacić o błonnik pokarmowy, aby pobudzić pracę jelit, dosyp miarkę Błonnika Witalnego â chodź tu i zobacz opis. A nuż Cię zainteresuje? I podniesie jakość życia za sprawą lepszej pracy układu pokarmowego?
W razie gdyby powyższy link nie działał, podaję adres:
Ściskam
~Łukasz D. King,
reporter Mapy Zdrowia